Un exercițiu de final de an: așteptări în plan personal în terapie

 Odată cu apropierea noului an, avem ocazia de a reflecta și de a ne face retrospectiva și să concluzionăm: ce ne dorim sa facem diferit? Ce așteptări avem în plan personal? Dar profesional?  În ciuda faptului că pregătirile de sărbători pot deveni solicitante este important să ne rezervăm timp pentru noi, să analizăm parcursul anului ce a trecut, să vedem dacă ceea ce ne-am propus s-a realizat sau dacă obiectivul s-a schimbat. Deciziile, atât cele bune, cât și ce mai puțin bune, fac parte din ceea ce suntem noi, iar pentru a deveni introspecți și a putea trece retrospectiv peste ele, înseamnă în primul rând, curaj. Inteligența emoțională ne permite sa ne asumam acțiunile, să ne felicităm atunci când luam decizii bune și să învățăm atunci când luam decizii greșite.

Apoi, ne așezăm pe canapea alături de o ciocolată caldă și ne reactualizăm momentele cheie pe care le-am avut în acest an și conștientizăm ce putem îmbunătăți, atât pentru noi cât și pentru cei din jur, deoarece sărbătorile sunt și despre cei dragi nouă, despre a dărui din suflet, despre căldura oamenilor și despre bunătate. În aproape toate momentele cheie din viața noastră au fost alături de noi oameni dragi și este important sa ne gândim cum putem îmbunătăți relațiile din viața noastră, ce putem face mai bine și cum ne putem comunica mai bine nevoile și dorințele.

Astfel, este important sa privim  noul an ca pe un proiect în continuă dezvoltare, cu noi oportunități de a învăța dar și de a ierta și să realizam că în povestea fiecăruia dintre noi, nu este vorba despre destinație ci despre călătoria în sine, un traseu uneori anevoios între scop,obiectiv și decizie.

Cu bine,

Chițu Horia

Lasă un răspuns