De ce un copil ar avea nevoie de un terapeut?

Părinții vor tot ce este mai bun pentru copiii lor și în mod natural se întreabă De ce un copil ar avea nevoie de un terapeut. Iar din experiența mea pot spune că răspunsul este unul complex și diferit în funcție de personalitatea copilului, dar și de situație.

Dacă copilul tău își rupe brațul, probabil că mergi direct la spital, dar dacă același copil își exprimă anxietatea sau pare deprimat, este posibil să nu știi ce să faci. La fel ca și adulții, copiii trec prin perioade dificile din viața lor în care ar putea avea nevoie de ajutor, îndrumare sau doar cineva pe care să-l asculte.

Copiii se confruntă cu stresul școlar, bullying-ul , drama prietenilor, durerea și multe altele de-a lungul copilăriei. Uneori, copiii sunt jenați sau speriați să spună unui părinte sau îngrijitorului că ceva nu este în regulă, iar alteori adulții din viața lor nu sunt siguri dacă o problemă este trecătoare sau ceva mai grav. Mai mult, teama de a fi arătat cu degetul fiindcă ești un părinte care își duce copilul la psiholog stă în calea rezolvării unor probleme cu efecte pe termen lung. 

Din fericire, există o mulțime de opțiuni pentru părinți atunci când vine vorba de a găsi ajutor pentru copiii lor. Indiferent dacă cauți ajutor de la un pediatru, un consilier școlar sau un profesionist în domeniul sănătății mintale, nu ar trebui să te simți singur atunci când vine vorba de protejarea sănătății mintale a copilului său .

Sunt oameni care pot ajuta, iar eu sunt unul dintre terapeuții implicați activ în lucrul cu copiii de toate vârstele. Iată câteva semne că un copil ar putea avea nevoie de o discuție cu o parte neutră, cum ar fi un profesionist în sănătate mintală/ terapeut/ psiholog clinician.

Schimbă obiceiurile alimentare sau de somn

Dacă obiceiurile de alimentație sau de somn ale copilului tău s-au schimbat drastic, nu ignora aceste schimbări. A dormi prea mult sau deloc este un semnal roșu, în timp ce noile obiceiuri alimentare pot semnala depresie, anxietate sau chiar o tulburare de alimentație la copii.

Comportamente distructive

Dacă copilul tău se implică în comportamente distructive repetate, este important să discute cu un terapeut. Comportamentele autodistructive includ tăierea, înfundarea unghiilor în piele pentru a încerca să provoace durere sau alte acte de autovătămare . Alte comportamente distructive includ consumul de alcool sau droguri .

Sentimente extreme de tristețe sau îngrijorare

Dacă un copil pare neobișnuit de anxios, trist sau iritabil pentru o perioadă lungă de timp și îi împiedică capacitatea de a face lucrurile pe care le fac în mod normal, este o idee bună să cauți ajutor. Fi atent dacă copilul tău plânge mult sau își face griji excesive. Ar putea indica momentul potrivit pentru a contacta un psiholog.

Izolare socială

Retragerea socială sau izolarea este un semn că ceva poate fi în neregulă. Copiii pot refuza invitațiile prietenilor sau pot șterge conturile de rețele sociale aparent fără motiv. Acest lucru este deosebit de îngrijorător dacă acest comportament reprezintă o schimbare majoră față de personalitatea lor obișnuită.

Izolarea socială poate fi un semn de depresie sau anxietate. De asemenea, poate fi un semn de agresiune sau chiar de violență. Pune întrebări despre schimbare și încurajează-ți copilul să discute despre ceea ce se confruntă cu un profesionist.

Regresia

Este ceva normal ca un copil să regreseze după schimbări majore în viață, cum ar fi nașterea unui nou frate, o mutare sau divorțul părinților. Cu toate acestea, regresiile cum ar fi enurezisul, frica excesivă sau crizele de furie fără legătură cu o schimbare pot fi un semn al unei probleme.

 

Ce poți face?

Dacă observi unul sau mai multe dintre semnele menționate mai sus, este momentul potrivit să cauți ajutor de specialitate. Eu îți stau la dispoziție cu sfaturi și sunt deschis către o discuție sinceră despre situația în care te aflii. Așa că, dacă simți că un terapeut cu experiență în terapia cu copiii de orice vârstă ar fi potrivit pentru copilul tău, aștept să mă contactezi aici