Cum devenim fragili? Un interviu cu Simona Goșu

 Cu ocazia lansării site-ului chituhoria.ro, Simona Goșu, autoarea unei remarcabile cărți, Fragil, a avut bunăvoința de a răspunde câtorva întrebări despre fragilitate și despre actualitatea pe care o trăim cu toții:

C. H. – Simona Goșu, îți mulțumesc din suflet pentru că ai acceptat să stăm de vorbă și de a împărtăși cu noi o parte din tine.

S. G. – Mulțumesc pentru invitație.

C. H. – Am avut o copilărie destul de rece și atunci când aveam o dilemă sau o trăire pe care nu mi-o puteam explica, nu aveam curajul să o verbalizez, nu mi s-a permis să fiu fragil. Mi-ar plăcea să știu ce înseamnă pentru tine a fi fragil în lumea aceasta?

S. G. – Cred că ne definește la propriu și la figurat, deopotrivă. Suntem vulnerabili fizic, emoțional – fragilitatea e în firea noastră.

C. H. – Cum putem fi fragili într-o lume în care timpul petrecut cu noi înșine a devenit aproape un lux?

S. G. – Dacă te referi la puterea, curajul sau îndrăzneala de a ne recunoaște limitele, punctele slabe, cred că este o alegere de viață. Fie alegem să discutăm deschis despre propriile defecte, nereușite profesionale, despre pierderi de orice fel, despre probleme personale, fie refuzăm să le destăinuim, nu le recunoaștem, în speranța că timpul le face să dispară, ne construim așa-zisele ficțiuni convenabile. Cred, deci, că e vorba de opțiuni individuale.

C. H. – Aș vrea să schimb puțin registrul. În ultimii ani, în România, a apărut o polemică destul de mare pe implementarea educației sexuale. Evident ca în orice problemă care se dezbate în România, țara s-a împărțit în 2 tabere în cei pro sau contra. Cum vezi tu această problemă și care crezi că este calea de urmat?

S. G. – Mă bucur că aduci în discuție subiectul. Este grav că mai există îndoieli legate de tema asta. Educația sexuală înseamnă, în primul rând, EDUCAȚIE și trebuie inclusă (indiferent care-i va fi denumirea, până la urmă) în programa elevilor ca oricare altă disciplină, este parte din cultura oricărui om. Educația sexuală nu înseamnă comportament obscen sau pornografie. Este necesar, vital să discutăm la școală despre diferențe fizice de gen, reguli de igienă intimă, despre schimbările care apar la pubertate, metode contraceptive, boli cu transmitere sexuală. Mi-e greu să înțeleg de ce, în România, politicienii, mulți adulți și părinți continuă să le considere tabuuri.

C. H. – Ce argumente putem aduce pentru cei care se împotrivesc introducerii educației sexuale?

S. G. – Să se gândească că România este campioana Europei la mame minore, că nu poate fi decât salvator pentru adolescenți să afle de la școală ce înseamnă o relație de cuplu, ce este abuzul sexual, ce este incestul, violul, prostituția, pedofilia, traficul de ființe umane.

C. H. – Având în vedere cât de puțini oameni citesc în România, aș vrea să te întreb ce putem face ca să stimulăm tinerii să citească? Eu personal mă tot gândesc cum pot face asta, deoarece tinerii sunt viitori adulți din societate, iar o societate educată este o societate evoluată.

S. G. – Statisticile spun că suntem pe ultimul loc din Europa la citit. Cred că, dacă Ministerul Educației, Ministerul Culturii ar implementa programe educaționale de încurajare a lecturii, strategii politice de susținere a educației, situația ar fi mai bună și la noi.
Însă, lăsând la o parte cazurile acestea extreme, unde cauzele sunt legate de sărăcie, de lipsa resurselor și a accesului la educație, am întâlnit și situații unde oamenii nu citesc din motive care au legătură cu stilul de viață, cu viteza și „zgomotul” în care trăim în ultimii ani. Se pare că nu mai avem răbdare să ne ascultăm gândurile, parcă ne-am dezobișnuit sau ne temem să rămânem singuri cu noi înșine, cu propriile gânduri – pentru că lectura este o preocupare solitară, care te face să meditezi, să îți pui întrebări. Poate că ține și de alegerile și preferințele fiecăruia.

C. H. – Îți mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat acestui interviu și sper cât de curând să mai răsfoiesc o nouă carte scrisă de tine.


S.G: – Cu plăcere, mult succes, Horia.

Lasă un răspuns